3 tips voor minder tuinonderhoud

Een vaak gehoorde opmerking bij het maken van een Natuurlijk tuinontwerp is: als het maar geen of weinig tuinonderhoud heeft, wij hebben geen groene vingers. Heel mooi! Niets aan doen, de tuin doet het zelf, met een beetje hulp van ons dan. Wij geven een paar tips om het tuinonderhoud te beperken.

blogfoto-3-tips-voor-minder-tuinonderhoud-Natuurlijk-Tuinontwerp

Tip 1: Minder gras

Veel mensen denken dat een grasmat lekker weinig werk is. Nou, vergeet het maar. Het tegenovergestelde is het geval. Om een gazon mooi strak en groen te houden, moet u veel doen. Heel veel. En dat gaat verder dan 25 keer per jaar maaien. Mesten, kalken, verticuteren, bijzaaien nog eens mesten, kantjes maaien of steken (dat maakt uw grasmat pas echt strak), onkruid eruit steken, sproeien, ontmossen en ga zo maar door. Echt natuurlijk is zo een grasmat ook weer niet. Heeft u ergens zomaar in de natuur (zonder grazende dieren) een groene, strakke grasmat gezien? Wat is dan onze tip, als u toch kiest voor een gazon/grasmat, laat een gedeelte van gras voor wat het is. Ja en dan, dan krijgt u een natuurlijk verloop met leuke bloemetjes, bijtjes en vlinders. U hoeft nu hooguit 2x per jaar te maaien. Kijk dat is pas lui tuinieren.

Tip 2: Kies voor streekgebonden planten, inheemse beplanting

U ziet ze veel, de palmbomen of olijfbomen pronkend in tuinen en we snappen het wel want het geeft u een buitenland ik ben op vakantiegevoel. Alleen is het takkenwerk om ze in leven te houden. Vaak kunnen ze niet tegen de vorst of een olijfboom houdt van wat drogere grond. Na een paar flinken dagen regen, staat deze met ze wortels te watertrappelen. Kiest u voor streekgebonden beplanting of beplanting wat hier hoort, dan zorgt dat voor veel minder werk. Denk aan een wilg met zijn prachtige takken of een stevige eik. Dit zijn planten die zonder hulp van mensen hier zijn gekomen en zich prima aanpassen aan de omgeving.  De juiste planten op de juiste plaats zorgt voor weinig werk.

Tip 3: Veeg en hark niet te veel

Het is iets van vroeger, die strak geharkte tuinen alsof er een stofzuiger doorheen is gegaan. Is het nodig? Nee, zeker niet. Trek het ‘onkruid’ wat u echt niet in de tuin wilt, met de hand weg, maar laat gevallen blad liggen. Dit verteert tot compost in de tuin en geeft de bodem een voeding dat het nodig heeft. Bemesten op een natuurlijke manier. Ook veel dieren zullen gebruik maken van het gevallen blad. Om te schuilen of te eten. U ziet vaak veel vogeltjes ertussen scharrelen. Hebben we ook weer iets om naar te kijken.

Vlindervriendelijke paarse bloemen tuin Natuurlijk Tuinontwerp
Duurzame natuurlijke tuin met inheemse beplanten Natuurlijk Tuinontwerp

Natuurlijk tuinontwerp

Kunt u het zich inbeelden, u stapt de woning uit en wordt omringd door uw eigen stukje natuur?

Vakantiegevoel tuin Natuurlijk Tuinontwerp