Groene stadstuin

Uw stadstuin toch groen

Waar moet ik beginnen? Dit is wat ik vaak hoor als mensen vragen hoe ze hun ‘kleine’ stadstuin groen en diervriendelijk kunnen maken. Een tuin of stadstuin hoeft niet groot te zijn om het toch aantrekkelijk te maken voor tuindieren. Ja, hoor ik dan, maar ik wil er ook graag in vertoeven en eten met vrienden. Het ontwerpen van een stadstuin en deze presenteren aan de klant, is het mooiste wat er is, de verbazing van hun stadstuin met alles wat ze wensen!

stadstuin

Waar te beginnen?

Bedenk waar u het groen wilt hebben en zet dat uit. Belangrijk is dat het hemelwater goed weg kan komen, daar bedoelen we niet het riool mee. In een ontwerp laat ik zien hoe de tuin optimaal regenbestendig en diervriendelijk is. We beginnen bij de verharding, dat doen we door deze te beperken. Een mooie robuuste houten vlonder met een waterdoorlatende antiworteldoek eronder. Ook grind, gravier d’or of klinker met een brede voeg, laten hemelwater goed door. Ook zorgen we ervoor dat het hellend naar de border afloopt, zodat het water komt waar het nodig is, in de grond.

Groene stadstuin

In een stadstuin die niet veel oppervlakte heeft, is het leuk om in de hoogte te werken. We noemen dit ook wel verticaal tuinieren. In een ontwerp kunt u dit heel mooi zien bijvoorbeeld door middel van klimplanten tegen de schutting of pergola. Voor een zonnige plek kunt u kiezen voor fruit-dragende klimplanten zoals rode bessen of een druif. Zo houdt u uw tuin koeler en het is goed voor de biodiversiteit.

Beplanting

Om nog meer sfeer te krijgen en de biodiversiteit te verhogen, planten we veelal inheemse planten aan en beplanting in verschillende hoogtes en kleuren. Om zo meer dimensie in de tuin te krijgen. Ook verhoogde borders die tegelijk kunnen dienen als zitje. In die border een fruitboom waar u onder de schaduw zit. Met schaduw minnende beplanting die uw tuin kleur geeft en waar u samen met de tuindieren geniet. U plukt de vruchten van de boom waar tegelijkertijd een bijtje zorgt voor de bestuiving en dat allemaal in uw stadstuintje.

Top 5 tips:

  1. Gebruik de buiten randen van de tuin voor groen. Tegen de schutting aan want daar zit u over het algemeen niet.
  2. Verticaal groen, een pergola met een klimplant, heerlijk toeven onder het groen. Of een verticale moestuinkast, waarin kruiden of aardbeienplantjes.
  3. Trellisscherm tegen de muur, neem weinig ruimte in beslag.
  4. Een schuurtje in de tuin of afdak(je) bedek deze met sedum.
  5. Maak de afscheiding groen in plaats van hout. Denk aan hardhouten palen met betongaas en klimplanten of een beukenhaag.

Natuurlijk tuinontwerp

Kunt u het zich inbeelden, u stapt de woning uit en wordt omringd door uw eigen stukje natuur?

Vakantiegevoel tuin Natuurlijk Tuinontwerp