Creëer een levendige oase: de natuurlijke vijver in uw tuin

Natuurlijke vijver

Wie denkt dat een vijver alleen in een grote tuin past, heeft het mis. Zelfs in een kleine tuin of balkon past een natuurlijke vijver.

Een natuurlijke vijver in de tuin is als een magneet voor leven: vogels die badderen, amfibieën vinden er een thuis en libellen dansen over het wateroppervlak. Het aanleggen van zo’n natuurlijke vijver is niet alleen een verrijking voor uw eigen buitenruimte, maar ook voor de biodiversiteit in de omgeving.

blog-Mini-biotop-vijver-aanleggen-natuurlijk-tuinontwer
blog-natuurlijke-vijver-met-kikker-natuurlijk-tuinontwerp
blog-natuurlijke-mini-vijver-natuurlijk-tuinontwerp

8 tips om een natuurlijke vijver te creëren

  1. Variatie in hoogte, om het ecosysteem te bevorderen, is het belangrijk om verschillende hoogtes te creëren in en rondom de vijver. Plaats takjes, stammetjes en stenen langs de randen om variatie te bieden voor verschillende dieren.
  1. Type Vijver: U kunt kiezen tussen een ingegraven vijvervorm of een vaste bak die u zo neerzet. Als u voor de tweede optie gaat, zorg dan voor een loopplankje zodat dieren gemakkelijk in en uit de natuurlijke vijver kunnen komen.
  1. Start van de natuurlijke vijver: Bij het ingraven van een vijver, creëer eerst de contouren met lage randen die trapsgewijs aflopen. Gebruik vervolgens EPDM folie als waterdicht materiaal en vul de vijver met een laagje substraat.
  1. Bij een bak laat u de bak erin zakken en werk met stenen in de vijverbak voor natuurlijke hoogtes. Datzelfde geldt ook voor een niet ingegraven natuurlijke vijver. Bij beide opties komt er substraat op de bodem van de vijver.
  1. Randafwerking: Voor een ingegraven natuurlijke vijver kunt u de randen afmaken met grind, keien, doodhout, takken of dakpannetjes. Deze natuurlijke elementen zorgen voor een natuurlijke overgang tussen de vijver en de rest van de tuin.
  1. Diepte: Zorg ervoor dat het midden van de vijver minimaal 80 cm diep is om de ecologische balans te behouden en om amfibieën zoals kikkers en salamanders aan te trekken.
  1. Plantenkeuze: Kies water minnende planten zoals de gele lis, munt en dotterbloem om de vijver te omringen. Let op dat u niet te veel planten plaatst, aangezien ze snel kunnen groeien en de vijver overwoekeren.
  1. Onderhoud: Waterslakken kunnen helpen om de vijver helder te houden. Door algen en ander organisch materiaal te verwijderen, met een netje, zorgt u voor een goede balans tussen planten en dieren om het ecosysteem gezond te houden.

Steek de handen uit de mouwen

Een natuurlijke vijver in uw tuin biedt niet alleen een prachtig uitzicht, maar ook een hoop leven. Kinderen kunnen hier van alles ontdekken en leren over het belang van biodiversiteit. 

Dus waar wacht u nog op? Creëer uw eigen levendige oase en geniet van het leven dat zich daar afspeelt.

blog-Natuurlijke-vijver-met-waterslak-natuurlijk-tuinontwerp

Natuurlijk tuinontwerp

Kunt u het zich inbeelden, u stapt de woning uit en wordt omringd door uw eigen stukje natuur?

Vakantiegevoel tuin Natuurlijk Tuinontwerp