Vlinders in de winter

Vlinders in de winter

Altijd al benieuwd waar de vlinders in de winter verblijven? De vlinders gaan in hun winterrust op het moment dat het weer kouder gaat worden. De meeste vlinders doen dit in de vorm van een eitje, rups of pop. De echte diehards zoals de kleine vos, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en citroenvlinder overwinteren zich als vlinder. Dit zijn dan ook de eerste vlinders die u in het voorjaar zal aantreffen.

Vlinders in de winter - kleine vos - brandnetel - Natuurlijk tuinontwerp

Kleine vos

Vlinders in de winter - dagpauwoog - Natuurlijk tuinontwerp

Dagpauwoog

Vlinders in de winter - Gehakkelde aurelia - Natuurlijk tuinontwerp

Gehakkelde aurelia

Vlinders in de winter - citroenvlinder op brandnetel - Natuurlijk tuinontwerp

Citroenvlinder

Vlinderkastje

De vlinders die overwinteren als vlinder zoeken vaak de beschutte plekjes op in en om het huis. Je zou ze zelfs op de zolder kunnen vinden, in de schuur of tussen de bladeren. U kunt ze ook een handje helpen door een vlinderkastje op te hangen. Hier kunnen ze zich lekker terug trekken om in winterrust te gaan. 

Vlinders in de winter - vlinderkastje - Natuurlijk tuinontwerp

Afbeelding ter impressie van Vivara

Tuin wel of niet winterklaar maken

De eitjes, rupsen en poppen overwinteren allemaal in de tuin. Ze verstoppen zich graag ergens in het gras, tussen de planten of onder de bladeren die los in de tuin liggen. Laat de tuin dus lekker zoals die is en van het voorjaar kunt u alles opruimen en de beplanting snoeien. Hier doet u eigenlijk alle tuindieren een groot plezier mee. Hoe leuk is het om van de winter ook nog tuindieren in de tuin te hebben. Egels en vogels houden ervan om tussen de bladeren te scharrelen naar voedsel of te schuilen tegen de kou. 

Overwinteren als een vlinder

Waar de meeste vlinders die als vlinders overwinteren in beschutte hoekjes, in een schuur of holle boom, overwintert de citroenvlinder gewoon ergens aan een tak of aan een blad. Een citroenvlinder kan zelfs overwinteren met temperaturen onder nul. Een citroenvlinder zal niet zo gauw bevriezen omdat ze “antivries” in hun lijf hebben. Als de lente zon zich weer laat zien, komen de vlinders weer tot leven.

Vlinders in de winter - citroenvlinder op sneeuwklokje - Natuurlijk tuinontwerp
Vlinders in de winter - Inspiratie showtuin - Natuurlijk tuinontwerp

Vlinder in huis

Het wil nog wel eens gebeuren dat u een vlinder in huis vindt, die een verblijfplaats zoekt voor de winter. Maar als u dat laat gebeuren, blijft de vlinder actief en zal uitgeput raken doordat deze te veel energie verbruikt. U kunt de vlinder het beste weer naar buiten begeleiden, zodat die buiten een beschut plekje kan vinden om te overwinteren.

Overwinteren in het buitenland

De winter in Nederland is voor een aantal vlinders te koud, deze zullen dus rond het najaar naar het zuiden (Zuid-Europa of Noord Afrika) trekken. Hier zijn de winters warmer als in Nederland. Dit zijn bijvoorbeeld de atalanta en de distelvlinder die dit doen, deze worden dan ook trekvlinders genoemd. Al zouden deze vlinders hier blijven, dan zouden ze doodgaan. In het voorjaar komen ze weer terug naar Nederland om zich weer voor te planten.

Vlinders in de winter - Atalanta op Salvia - Natuurlijk tuinontwerp

Atalanta

Vlinders in de winter - Distelvlinder op Echinacea purpurea - Natuurlijk tuinontwerp

Distelvlinder

Eitjes in de winter

Dikkopjes overwinteren onder andere als eitje. Het is het vrouwtje die de eitjes legt in de stengels van grassen. Deze eitjes komen verder nog niet uit, deze overwinteren tussen het gras. In het voorjaar kruipen er rupsen uit het gras naar buiten.

Rupsen in de winter

Het oranje zandoogje en het koevinkje overwinteren onder andere de winter als rups. Deze zitten doodstil en zijn bestand tegen de kou en vorst. Zodra de lente zon weer van zich laten horen, komen de rupsen uit de winterstand. Dan gaan ze doen waar ze goed in zijn en dat is eten totdat ze gaan verpoppen.

Poppen in de winter

De vlinder die als pop overwintert in de winter is het koolwitje. Het popje kan zich niet bewegen en kunnen zich hierom goed verstoppen. Ze hangen vaak tussen de takken of ze liggen gewoon op de grond.

Vlinders in de winter - Eitjes, rups, pop, vlinder - Natuurlijk tuinontwerp

Het proces van eitje tot vlinder

Vlinders in de winter - grote koolwitje - Natuurlijk tuinontwerp

Koolwitje 

Natuurlijk tuinontwerp

Kunt u het zich inbeelden, u stapt de woning uit en wordt omringd door uw eigen stukje natuur?

Vakantiegevoel tuin Natuurlijk Tuinontwerp