Fases van een tuinontwerp

Fases van een tuinontwerp

Voorafgaande het gesprek vragen we altijd om meer informatie over de tuin en de wensen van de tuineigenaar. Zo komen wij goed voorbereid op gesprek en blijft er meer tijd over om alle wensen door te nemen.

Eerste fase: Intake bij de klant thuis

In deze fase wordt de huidige situatie van de tuin in kaart gebracht. Wij gaan met de tuineigenaar rond de tafel om al de wensen en behoeftes in kaart te brengen. Hiermee wordt er rekening gehouden met de ligging van de tuin, de bodemgesteldheid, de zonuren in de tuin en de aanwezige planten. Mochten er onderdelen zijn die hergebruikt wensen te worden, nemen wij dat mee in het ontwerp. Tijdens het gesprek zullen ook alle materialen besproken worden zoals de tegels, houtwerken en andere specifieke onderdelen. Tot slot meten wij de tuin helemaal op.

Waar ook nog voor gekozen kan worden is een beplantingsplan. Dit plan wordt door onze beplantingsspecialist samengesteld. Wij hebben 2 soorten beplantingsplannen, er kan gekozen worden voor een beplantingsplan basis hierbij ontvangt de tuineigenaar een lijst met plantenfoto’s met daarbij de originele benamingen van de planten in het Latijns of een beplantingsplan deluxe hierbij ontvangt de tuineigenaar een lijst met plantenfoto’s met daarbij de Latijnse en de Nederlandse namen van de planten. Daarnaast wordt het plan uitgebreid met aantallen, bloeiperiodes en onderhoud adviezen.

Fases van het ontwerpen - Meet apparatuur - Natuurlijk tuinontwerp

Tweede fase: Het maken van een schets

Bij de volgende fase wordt de eerste opzet gemaakt. Zodra alle informatie bekend is gaat de ontwerper meteen aan de slag met het maken van een schets. Hierin worden de verschillende zones, grijs/groen in verwerkt. Ook wordt er bij het schetsen rekening gehouden met de praktische aspecten van de tuin, zoals de paden en de gewenste zitplekken.

Fases van het ontwerpen - handschets - Natuurlijk tuinontwerp
Fases van het ontwerpen - Attributen afspraak tuinontwerp - Natuurlijk tuinontwerp

Derde fase: Overleg en ontwerp maken           

Nadat de tuineigenaar de schets heeft ontvangen, is er nog een mogelijkheid om de schets/ontwerp aan te passen naar wens. Deze aanpassingen zullen worden toegepast op de schets en bij goedkeuring van de schets gaat de ontwerper het ontwerp in 2D of 3D tekenen met meer illustraties van alle onderdelen in de tuin. Dit geeft een goed beeld van de tuin, hoe deze eruit komt te zien.

Vierde fase: Definitief maken van het ontwerp 

Na het ontvangen van het 2D of 3D tuinontwerp kunnen er nog kleine aanpassingen worden doorgegeven. Deze kan de ontwerper dan nog wijzigen in het ontwerp. Hierop aansluitend wordt het ontwerp definitief gemaakt.

Afrondende fase:

De tuineigenaren ontvangen digitaal hun nieuwe tuin, wij wachten in spanning op de eerste indruk.
Na goedkeuring van het ontwerp, gaat de hovenier aan de slag met het maken van een maatwerkplan conform het ontwerp.

Samenwerking tussen hovenier en bureau verloopt heel soepel, omdat we naar een budget toe kunnen werken als dat er is. Vaak is de hovenier er in de eerste fase ook al bij.

Kosten van een tuinontwerp variëren afhankelijk van de grootte van de tuin, de complexiteit van het ontwerp en de ervaring van de tuinontwerper. Benieuwd wat het kost voor uw tuin? Kijk dan snel op onze site voor meer informatie.

Een 3D tuinontwerp is een extra stap in het ontwerpproces. Het geeft een levensecht beeld van de nieuwe tuin en kan helpen om de wensen van de bewoners beter te visualiseren.

Een goed aangelegde tuin is waarde bepalend voor het huis. Ook geeft het rust en vermindert de stress. Het is een plek om je even terug te trekken en te ontstressen.

Fases van het ontwerpen - 2D tuinontwerp - Natuurlijk tuinontwerp
Fases van het ontwerpen - Ontwerp programma - Natuurlijk tuinontwerp
Fases van het ontwerpen - 3D tuinontwerp - Natuurlijk tuinontwerp

Natuurlijk tuinontwerp

Kunt u het zich inbeelden, u stapt de woning uit en wordt omringd door uw eigen stukje natuur?

Vakantiegevoel tuin Natuurlijk Tuinontwerp