8 meest gemaakte fouten bij het ontwerpen van een groene tuin

Top 8 meest gemaakte fouten bij het ontwerpen van een groene tuin

Een groene tuin is een tuin die letterlijk veel groen en kleur bevat, zoals vaste planten met bloemen, heesters en bomen. Groene tuinen zijn niet alleen mooi, maar hebben ook een aantal voordelen voor het milieu. Ze kunnen helpen om wateroverlast te verminderen, lucht te zuiveren en de biodiversiteit te vergroten.

Meest gemaakte fouten - groene tuin - Natuurlijk tuinontwerp
Het ontwerpen van een tuin is een spannende en uitdagende taak. Het is echter belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken om te voorkomen dat u fouten maakt, die voor een teleurstelling kan zorgen.

Hier zijn de 8 meest gemaakte fouten bij het ontwerpen van groene tuinen:

1 Geen kaders kiezen

Voordat u met ontwerpen begint, is het belangrijk om kaders te kiezen. Denk na over wat u in de tuin wilt hebben, zoals een terras, een vijver, een moestuin of een plek om te barbecueën. Houd ook rekening met de licht- en schaduwomstandigheden in de tuin, zodat u de juiste planten kunt kiezen. Waar dient de toekomstige tuin aan te voldoen?

2 De bodemsoort negeren

De bodemsoort is een belangrijke factor bij het kiezen van planten. Sommige planten hebben een zure bodem nodig, terwijl andere juist een zanderige bodem nodig hebben. Als u de bodemsoort niet weet, kunt u een bodemanalyse laten doen.

3 Niet geschikte planten kiezen

Het is belangrijk om planten te kiezen die geschikt zijn voor de omstandigheden in de tuin. Als u planten kiest die veel zon nodig hebben in de schaduw zet, zullen ze niet goed groeien.

4 Niet rekening houden met de seizoenen 

Om het gehele jaar iets boeiends in de tuin te laten opkomen, groeien en bloeien dient u een verscheidenheid en soorten aan te brengen. Denk aan inheemse, groenblijvende en/of winterharde beplanting. Maar ook aan vroegbloeiers, zomergoed en planten die in het najaar kleur geven aan de tuin. 

 5 Niet nadenken over onderhoud

Een (groene) tuin vergt onderhoud. In het eerste groeiseizoen moeten de planten regelmatig water krijgen bij droge en warme periodes. Een natuurlijke tuin vergt minder onderhoud, dan een design tuin. Hoeveel tijd wilt u besteden aan onderhoud en is er spraken van een netheid complex? Of mag de tuin ontwikkelen waarvoor het bedoeld is. 

6 Niet rekening houden met de omgeving

De omgeving van de tuin kan een grote invloed hebben op het ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan de uitzichten, de nabijheid van andere gebouwen en de windrichting. Heeft de tuin inkijk van omringende buren, hou dan rekening met privacy creëren.

7 Niet nadenken over de functie van de tuin 

Een tuin is meer dan alleen een mooie plek om te zitten. Denk ook na over hoe u de tuin wilt gebruiken. Wilt u er bijvoorbeeld een speelplek voor kinderen van maken of een plek om te barbecueën? Mag de tuin de biodiversiteit vergroten en zorgen voor verkoeling in de warme zomermaanden?

8 Niet rekening houden met het budget

Eindelijk ligt er een prachtig ontwerp, alleen de kosten om het te realiseren zijn te hoog. Denk vooraf eerst goed na wat wil ik uitgeven aan mijn nieuwe tuin. Wat mag mijn droomtuin gaan kosten?

Meest gemaakte fouten - groene tuin met prieel - Natuurlijk tuinontwerp
Meest gemaakte fouten - 2D ontwerp - Natuurlijk tuinontwerp
Meest gemaakte fouten - handschets - Natuurlijk tuinontwerp

Om deze fouten te voorkomen, geven we hierbij enkele tips voor het maken van een tuinontwerp die aansluit op uw wensen en behoeftes.

Hier zijn enkele tips voor het ontwerpen van een groene tuin:

 • Maak een wensenlijst en begroting vooraf
 • Houd rekening met de licht- en schaduwomstandigheden
 • Laat een bodemanalyse doen
 • Kies geschikte planten
 • Denk aan de seizoenen
 • Bepaal eerst waar de borders komen en daarna de bestrating
 • Overweeg een tuinontwerper in te schakelen
Meest gemaakte fouten - kladblok - Natuurlijk tuinontwerp
Meest gemaakte fouten - handschets tekenen - Natuurlijk tuinontwerp

Hier zijn nog een paar tips om fouten bij het tuinontwerp te voorkomen:

 • Vraag advies aan een tuinontwerper of hovenier
 • Investeer in een goed plan voor het beste eindresultaat
 • Neem tijd en haast niet met het ontwerpen
 • Laat u inspireren door andere tuinen
 • Wees flexibel en bereid om aanpassingen te doen
Door rekening te houden met deze tips, kunt u een tuin ontwerpen die jarenlang plezier geeft.

Natuurlijk tuinontwerp

Kunt u het zich inbeelden, u stapt de woning uit en wordt omringd door uw eigen stukje natuur?

Vakantiegevoel tuin Natuurlijk Tuinontwerp