Sedumdak

Sedumdak

Wat is een groendak

Een sedumdak is een voorbeeld van een groendak. Het dak is begroeid met sedum, dit zijn vetplantjes. Deze vetplantjes zijn overal tegen bestand zowel droogte als tegen vochtige tijden of de hele dag in de felle zon, niks is ze te gek. Er bestaan wel zo’n 250 soorten vetplantjes, daarvan zijn er circa 8 tot 10 plantjes geschikt voor een groendak. Met een gevarieerd bloemrijk sedumdak stimuleert u de biodiversiteit en haalt u de natuur toch een beetje “in huis”.

Waar is een dak met sedumplanten allemaal goed voor

Een sedumdak is heel goed voor de diertjes in de tuin, zo helpt u de bedreigde insecten en de bijen in een stedelijk gebied enorm. Zij kunnen deze plekken gebruiken om uit te rusten en nieuwe energie op te doen. Voor het dak doet sedum het ook goed, het zorgt voor bescherming tegen zonlicht, regen en tegen extreme temperatuur verschillen. Hierdoor gaat het dak langer mee. Het werkt ook warmte- en geluidsisolerend, het is een extra isolatie zowel voor geluid als voor de warmte/ verkoeling.

Feitjes over het groene goed

  • Het sedumdak heeft heel weinig onderhoud nodig, de vetplantjes onderhouden zichzelf. Dus heeft u geen groene vingers geen zorgen voor deze plantjes hoeft u weinig te doen.
  • De vetplantjes nemen heel veel regenwater in zich op waardoor er minder hemelwater in het riool terecht komt. Een sponswerking wordt het ook wel genoemd. Bij een mogelijke brand kan dit vertragend werken.
  • Vermindert de kans op lekkage.
  • Het sedum blijft het gehele jaar groen.
  • Het beschermt het dak tegen beschadigingen.

Kan het op elk dak?

Het sedumdak is geschikt voor vrijwel alle soorten daken zowel schuin, hellende daken tot 65 graden als platte daken. Als het dak voorzien is van een waterafvoer en een waterdichte dakbedekking heeft op een stevige constructie, dan is het mogelijk. De keuze is wel afhankelijk van de ligging van het dak met betrekking tot de zon/ schaduw en het soort vetplantje (winterhard, bloeiperiode).  En daarnaast een rand van minstens 10 cm draagvlak van 80 kg oftewel een volwassen man.

Sedumdak - Natuurlijk tuinontwerp - tuinhuisdak

Kan je lopen op een sedumdak

Incidenteel kan er op een sedumdak gelopen worden, bijvoorbeeld om uw ramen te zemen of ander onderhoud uit te voeren. Soms worden er ook staptegels tussen het sedum verwerkt. Het is niet geschikt voor een permanente opslag bijvoorbeeld een ladder die u op het dak opbergt, dat vinden de vetplantjes niet zo leuk. Verder is het de ideale plantenpartner voor mensen zonder groene vingers.

Bent u hierover heel enthousiast geworden en wilt u meer informatie over een sedumdak dan kunt u contact opnemen met Natuurlijktuinontwerp.

Natuurlijk tuinontwerp

Kunt u het zich inbeelden, u stapt de woning uit en wordt omringd door uw eigen stukje natuur?

Vakantiegevoel tuin Natuurlijk Tuinontwerp