Vogelrijke tuin

Vogelrijke tuin

Wat kan je doen om een vogelrijke tuin te creëren.

Hoofdzaak is dat er vooral veel voedsel te vinden is in de vogelrijke tuin, water en plekjes waar ze zich lekker kunnen verschuilen. Dat zijn een van de belangrijkste onderdelen, die vogels nodig hebben om een gelukkig leven te lijden.

Ze noemen dat ook wel de 4 v's

  1. Voortplanting: Creëer een schuilplek waar de vogels zich kunnen verschuilen om zich te kunnen nestelen.
  2. Veiligheid: Plekjes waar ze zich kunnen afzonderen voor onraad.
  3. Variatie: Zorg voor variatie aan vaste planten, bomen en struiken. En ook met elementen zoals een vijver, pergola, composthoop en/ of takkenril dat verhoogd de natuurwaarde.
  4. Voedsel: Natuurlijk voedsel zorgt voor meer vogels in de tuin. Met een gazon, een vijver en de juiste beplanting zorgt u voor een heerlijk buffet voor de vogels.

Hierbij 5 tips om de vogels naar de tuin te krijgen

  • Ruim het bladafval en doodhout niet op, laat dat maar lekker liggen dat vinden de vogels fijn.
  • Plant struiken, bomen en hagen in de tuin
  • Zorg voor water in de tuin, daar kunnen ze zich in badderen en uit drinken. (Heeft u een te kleine tuin voor een vijver dan kunt u ook een waterschaal plaatsen.)
  • Plaats nestkasten in de tuin, daar kunnen ze een nestje in maken voor hun nageslacht.
  • Zorg voor een geleidelijke overgang van het gazon naar de beplanting

Extra genieten van jonge vogels

Wat is nou leuker dan een tuin vol met jonge vogeltjes. Plaats een aantal nestkasten in de tuin dan komen de vogeltjes vanzelf. Nestkasten zijn niet alleen voor de voortplanting ze bieden ook een schuilplaats voor de vogels bij onraad of bescherming tegen de kou in de winter. Er zijn meerdere verschillende nestkasten voor verschillende vogelsoorten. Voor bijna elke vogelsoort heb je wel een geschikte nestkast. Plaats de kasten niet in de felle zon, liefst op een windluwe plek met de opening richting het noordoosten. Klik hier voor meer informatie.

Spetter spatter spater lekker in het water

Net als wij hebben vogels altijd water nodig. Om te drinken of hun mooie verenkleed in goede conditie te houden. Dus daarom mag water ook niet ontbreken in een vogelrijke tuin. Heeft u nou geen plek voor een (natuurlijke) vijver, dan biedt een mooie waterschaal de uitkomst. Je zal zien dat ze daar net zoveel plezier aan beleven als in een (natuurlijke) vijver.

Vogelrijke tuin - Natuurlijk Tuinontwerp - mussen waterschaal

Natuurlijk tuinontwerp

Kunt u het zich inbeelden, u stapt de woning uit en wordt omringd door uw eigen stukje natuur?

Vakantiegevoel tuin Natuurlijk Tuinontwerp