Waarom een vogelhuisje of nestkast?

Vogelhuisje en nestkast

Vogels zorgen voor veel sfeer in de tuin. Het gezang en gefladder om u heen wanneer u heerlijk in de tuin zit met een net gezet, vers kopje koffie. Het zoeken naar zaden en insecten om zo de jongen en zichzelf te voorzien van een eiwitrijke rups. Of wat dacht u van gespetter in een waterschaal? U zult veel kijkplezier ervaren. Vogels willen zich graag veilig voelen. Dus na het douchen en badderen, is het fijn als ze een dichte boom of heester in kunnen vliegen om zich daar te verschuilen. Als u een fruitboom hebt, kunnen ze gelijk eten. Het buffet is geopend! Een fruitboom en veel bloeiende bloemen en planten zijn geweldig voor vogels. Nu alleen nog een vogelhuisje of nestkast. Dit past goed in uw vogelvriendelijke tuin.

Wat doen nestkasten?

Een nestkast is voor vogels om te schuilen en om een nestje in te maken. Het geeft veel leven in de tuin. Het af en aan vliegen wanneer er jongen zijn, is een leuk gezicht. Ook als u geen tuin hebt, kunt u een nestkast ophangen.

mezenkast - waarom een vogelhuisje of nestkast - Natuurlijk tuinontwerp

Waar hang ik een kast op?

De plek is belangrijk. De vogels moeten zich veilig voelen, dus een rustige locatie die veilig aan te vliegen is, is cruciaal. Verder is het belangrijk dat een nestkastje niet in de volle zon hangt en beschut is tegen de wind. Katten mogen er niet bij kunnen. De mees is een verlegen vogel en houdt van rust en veel beschutting. Mussen daar in tegen, broeden het liefst bij elkaar. Hang daarom mussenkasten dicht bij elkaar. Maar pas op want het zijn echte kletskousen, zorg dat de opening niet teveel naar elkaar toestaan. Anders hebben ze geen tijd meer om te broeden. Het vergeten vogeltje ‘de zwaluw’ vindt het heel fijn om bij u onder 1 dak te wonen. Door de nieuwbouw van tegenwoordig gaat dit niet. Wel kunt u zwaluwkasten aan uw huis hangen of een paar dakpannen vervangen voor broedpannen. Het zijn huisbewoners waar u weinig last van hebt.

Waar moet een goed exemplaar aan voldoen?

Ze zijn er in vele vormen en maten, en in diverse uitvoeringen voor de verschillende soorten vogels. Zo is een kastje met een opening van:

  • 26-28 mm gunstig voor verschillende soorten mussen.
  • Een opening van 32mm is voor de koolmees en boomklever geschikt.
  • 35mm voor de bonte vliegenvanger, de veld- en huismus.
  • Het roodstaartje vindt 48 mm goed.
  • Denk aan de zwaluw. Deze nestelt het liefst onder een dakpan. Deze kunt u makkelijk vervangen als uw dakpan er niet geschikt voor is.

‘2 rechter handen’? Bouw zelf een vogelhuisje of nestkast.

U kunt een vogelhuisje of nestkast ook makkelijk zelf maken. Een goed bodemoppervlak is 13x13cm en een goede hoogte 24 cm. Het mooiste is als het dakje wat afloopt. Maak daarom de achterzijde 28cm hoog en de voorzijde 24cm. Laat het dakje wat oversteken. Boor in de vloerplaat een paar kleine gaten voor ventilatie en zorg dat u het kastje open kunt maken zodat u het in het najaar kunt schoonmaken.

Wenst u meer informatie over een vogelvriendelijke tuin of nestkast? Neem dan contact met ons op.

Natuurlijk tuinontwerp

Kunt u het zich inbeelden, u stapt de woning uit en wordt omringd door uw eigen stukje natuur?

Vakantiegevoel tuin Natuurlijk Tuinontwerp