Spinnenweb

Spinnenweb

Niets zo irritant om ’s morgens fris naar buiten te stappen en met je gezicht door een spinnenweb te lopen. Die je vervolgens de hele dag nog voelt zitten. Of voor de mascara dragers onder ons, je wimpers die plakken. Bij elke knipper plakt boven en onder aan elkaar. Zo fijn als je dan de auto nog in moet. Goed begin van die frisse start van de dag. bedankt spinnen rag!

Maar wat is nou zo’n spinnenweb? Heeft u er wel eens echt naar gekeken? Dan is het niet zo erg, een spin die een vervelende mug vangt en oppeuzelt. Hoe ziet een web eruit. Is het u opgevallen dat er verschillende spinnenwebben zijn?

Ze zijn onder te delen in 4 soorten spinnenwebben:

  1. Kruispin, de echte huis-, tuin- en keukenspin. Deze achtpoter maakt ronde webben. Vaak worden deze tussen planten gespannen. Om vliegende insecten te vangen.
  2. Grijze huisspin neemt het in zijn ontwerp niet zo nauw. De spin houdt van onregelmatigheid en heeft zijn web op de boden. Om de kruipende insecten te vangen.
  3. Dan zijn er ook nog de creatieve ontwerpers en die maken trechtervormige webben.
  4. Bolleboos is toch wel een beetje de valdeurspin. Deze leeft grotendeels onder de grond en bekleed zijn huisje met zijn web. Het tunneltje sluiten ze met een ‘deurtje’ af, u begrijpt wat er gebeurt als een insect daar over heen loopt.
Spinnenweb - Spinnenweb bij poort showtuin - Natuurlijk tuinontwerp

Kortom kunnen we concluderen dat deze spinnenweb ontwerpen ook wel voordelen heeft. Vliegende en kruipende niet gewenste insecten worden gevangen en gegeten. Dan is de cirkel in de tuin zo weer rond. Elk diertje heeft zijn functie.

Laat zo’n web eens hangen als het niet in de weg zit. Kijk en bewonder, zeker in de vroege ochtend met de dauw of met de herfstkleuren eromheen, zijn het prachtige natuurlijke ontwerpen.

Spinnenweb - Kruisspin in spinnenweb met dauw - Natuurlijk tuinontwerp
Spinnenweb - Spin pakt zijn prooi in - Natuurlijk tuinontwerp
Spinnenweb - Spinnenweb in Malus red Sentinal - Natuurlijk tuinontwerp

Doeleinde van spinsel

Het web van een kruisspin heeft het gewicht van ongeveer 0,1 tot 0,5 mg. Alle spinnen kunnen spinsel produceren, maar maken hier niet allemaal een web van. Het spinsel komt uit de spintepels, die bevinden zich op het achterlijf van de spin.

Voor de volgende doeleinde gebruiken spinnen het spinsel:
• Vangen van hun prooi door ze vast te kleven
• Inpakken van hun prooi, om ze daarna op te eten
• Ze maken een woontunnel van het spinsel
• Verankeren van het lichaam bij het lopen en/of springen
• Verplaatsen als jonge spin door weg te zweven
• Verpakken van het sperma in een klein pakketje en het maken van een cocon voor de eitjes

Natuurlijk tuinontwerp

Kunt u het zich inbeelden, u stapt de woning uit en wordt omringd door uw eigen stukje natuur?

Vakantiegevoel tuin Natuurlijk Tuinontwerp