De beste beplanting op het balkon

De beste beplanting op het balkon

Balkon beplanting

Voor wie denkt dat een balkon saai is wat planten betreft heeft het mis. Op een (meestal) klein oppervlak kan meer met planten gedaan worden dan op het eerste gezicht lijkt. Voordat u de beplanting aanschaft is het belangrijk om even na te gaan wat de ligging van het balkon is. Een balkon dat hele dag in de zon ligt vraagt om een andere beplanting dan een balkon dat de hele dag schaduw heeft.

Balkon op het noorden

Een balkon op het noorden heeft de hele dag schaduw. Dit betekend dat u geen planten neer moet zetten die graag in de zon willen staan maar opzoek moet gaan naar schaduwplanten. Er is genoeg keuze in schaduwplanten die het ook prima op het balkon doen.

Planten die geschikt zijn voor een balkon op het noorden zijn: Hosta, Klimop, Begonia, Camelia, Fuchsia Springzaad, Bergenia en Skimmia. Zorg bij het beplanten van de potten dat overtollig water makkelijk afgevoerd kan worden. Als de grond te lang vochtig blijft kan het zijn dat de plantenwortels gaan rotten.

Natuurlijk tuinontwerp - skimmia japonica

Balkon op het westen

Natuurlijk tuinontwerp - Pulmonaria-longifolia

Een balkon op het westen zal veel last hebben van de wind. Kies daarom plantenbakken die minder snel om kunnen waaien. Vanwege de wind is het goed om sterke, stevige en laagblijvende plantensoorten te kiezen die tegen een windstootje kunnen.

Planten die geschikt zijn voor een balkon op het westen zijn: Klaverzurig, Varkensgras, Violen, Kuiflelie, Pulmonaria (longkruid), Laurier en Buxus. Om de ergste wind te breken kunt u nog iets tegen de balustrade aan plaatsen.

Balkon op het zuiden

Een balkon op het zuiden heeft veel zon. Dat betekent dat er veel water gegeven moet worden, op zonnige warme dagen zelfs 2 x per dag. Kleinere potten staan eerder droog dan grote potten. Kunststof en geglazuurde potten helpen de verdamping van het water tegen te gaan.

Planten die geschikt zijn voor een balkon op het zuiden zijn: Geel Zonneroosje, Lobelia, Druif, Petunia, Lavendel en Geranium. Voor een tuin op het zuiden is het te overwegen om een automatisch beregeningsysteem aan te schaffen.

Natuurlijk tuinontwerp - Lavendel met bij

Balkon op het oosten

Natuurlijk tuinontwerp - Verbena bonariensis

Een balkon op het oosten heeft vooral in de ochtend uren veel zon. Ondanks dat een balkon op het zuiden meer zonuren heeft, kiest u hiervoor ook planten die van de zon houden.

De planten hebben ook hier veel vocht nodig om zich te ontwikkelen.
Planten die geschikt zijn voor een balkon op het oosten zijn: Viool, Vrouwenmantel, Lobellia Erinus, Wederik, Verbena bonariensis ‘lollipop’, diverse soorten Geranium, Helleboris, Spoorbloem en zeepkruid.

Natuurlijk tuinontwerp

Kunt u het zich inbeelden, u stapt de woning uit en wordt omringd door uw eigen stukje natuur?

Vakantiegevoel tuin Natuurlijk Tuinontwerp