Hitte stress voor mens en dier

Hitte stress voor mens en dier

Zelf is er een hoop te doen in uw eigen tuin tegen hitte stress voor mens en dier. Wat kunnen we doen om de warmte in de tuin tegen te gaan, dat leest u in deze blog. De belangrijkste actiepunten meer planten, deze verkoelen. Wist u dat een boom fungeert als een airco? 

Creëer schaduwplekken

hitte stress - veranda - Natuurlijk Tuinontwerp

Hierbij kunt u denken aan een grote parasol, schaduwdoek of houten overkapping. Maar u kan hierbij ook aan een natuurlijke oplossing denken zo helpt u gelijk de dieren zoals bijvoorbeeld vogels. Een boom geeft veel schaduw. Een linde of andere geleideboom worden ook wel parasolbomen genoemd, u kunt ze snoeien en leiden zodat ze zich als een natuurlijk parasol vormen. Klimplanten met bladeren die een schaduwrijk groen dak over een pergola of overkapping vormen zijn onder andere de druif, blauweregen, klimop, hop en kamperfoelie.

Zorg voor een windje

Zelfs een klein briesje kan al verkoelend werken. Sluit daarom de tuin niet helemaal af met schuttingen of muren, maar denk aan struiken en hagen op de erfafscheiding. Dit is veel beter voor de biodiversiteit en hiermee helpt u ook de dieren. Hagen en struiken bieden beschutting en een nestelplaats voor vogels en kleine dieren. Ook kunnen de egels met een natuurlijke tuinafscheiding van tuin naar tuin wandelen op zoek naar voedsel.

Tegel eruit, plant erin

Een geheel betegelde tuin helpt zeker niet tegen de hitte. Tegels houden de hitte vast, vooral donkere tegels. Daar in tegen zorgt gras en planten juist voor verkoeling. Vervang de tegels dus door gras of licht gekleurd grind of split. Regen water kan dan makkelijk in de grond zakken en de omringende planten voeden. Honden en katten zullen niet snel op de hete tegels gaan liggen maar wel op het verkoelende gras. Klimplanten tegen de muur van het huis, garage, schuurtje of tuinhuis zorgen ook voor verkoeling. Hier doet u ook insecten veel plezier mee. Hierbij kunt u denken aan kamperfoelies, clematissen, klimrozen en campsis. 

hitte stress - hond in gras - Natuurlijk Tuinontwerp

Groen dak

Hitte stress - sedumdak - Natuurlijk Tuinontwerp

Heeft u een garage, schuur of ander plat dak, denk dan eens aan een groen dak. Een  groen dak produceert veel minder warmte dan een dak van andere materialen. Beplanting van kruiden, sedum of inheemse wilde planten op het dak werkt niet alleen isolerend, het vangt ook regenwater en fijnstof op. Een groen dak ziet er mooier uit, werkt geluiddempend en is goed voor de biodiversiteit. 

Water

De zomers worden steeds droger en warmer, daarom moeten we zuinig omgaan met water. Potplanten en hangmanden vol bloeiende planten zou u bij langdurige hitte in de schaduw kunnen zetten. Ook is het aan te raden een schoteltje of schaaltje onder de pot te zetten dan gaat er ieder geval geen druppel water verloren bij het water geven. Als u de tuinslang gebruikt is het aan te raden de waterstraal zo veel mogelijk laag te houden en op de grond te richten zodat het water goed in de aarde kan doordringen. Ook met de potplanten water geven met een gieter, richt de straal op de potgrond en niet op de bladeren, dan loopt het meeste water langs de pot. Geef de planten niet in de brandende zon water dan verdampt veel van het water gelijk weer.

hitte stress - sproeier - Natuurlijk Tuinontwerp

Drinkwater voor mens en dier

Met de hitte moeten wij als mens goed water drinken om uitdroging te voorkomen. Ook de dieren hebben dorst en die kunnen wij een handje helpen. Zet een drinkschaal of badderschaal voor vogels en egels in de tuin, houd het water wel in de gaten of het bijgevuld of ververst moet worden. Plaats een platte steen in de schaal, dan kunnen insecten daarop neerstrijken en veilig van het water nippen.

Het geluid van stromend, kabbelend en spetterend water alleen al werkt verkoelend. Daarom zou u kunnen denken afhankelijk van de grootte van uw tuin of balkon aan een decoratief waterornament of een fonteintje in de vijver, hier kunnen de dieren ook uit drinken. Zorg  met de hitte wel dat het waterniveau van de vijver op peil blijft.

Natuurlijk tuinontwerp

Kunt u het zich inbeelden, u stapt de woning uit en wordt omringd door uw eigen stukje natuur?

Vakantiegevoel tuin Natuurlijk Tuinontwerp