Maai mei niet
Wist u dat als u het gazon in mei niet maait, er wel tot 10 x meer bijen worden aangetrokken doordat er veel meer stuifmeel wordt geproduceerd. De bijtjes zijn natuurlijk geen grazers zoals de koeien, maar doen het natuurlijk alleen voor de bloementjes. Hoe meer bloemen, hoe meer nectar en daar worden de bijen erg blij van. De nectar is hun brandstof om in beweging te blijven. Door het maaien van het gras krijgen de wilde bloemen geen kans om te groeien. Hiervoor is de maai mei niet maand in het leven geroepen.
Hoe zorg je er nu voor dat die bloemen juist gaan groeien?
Dat is heel makkelijk juist door er niks aan te doen hoe lekker is dat. Als we de natuur lekker zijn werk laten doen dan geeft u de bloementjes juist de ruimte om te groeien. Dan zult u zien dat er heel snel een hele mooie bloemenweide ontstaat.
Het onderhouden van de bloemenweide
Bloemenweides hebben niet heel veel water nodig buiten de natuurlijke regenbuien. Tenzij er een hele droge periode heerst dan vinden ze het wel even lekker om wat extra water te krijgen. Vanaf eind juni/ begin juli bloeit de bloemenweide elke dag uitbundiger tot aan de eerste vorst.
Wanneer maaien we dan de bloemenweide?
Een vaste bloemenweide het 1ste jaar slechts 1 maal en dat doet u dan begin oktober. Daarna meestal 2 maal per jaar (begin juli/ begin oktober).
Wat te doen met een uitgebloeide bloemenweide?
Met dit verhaal kunt u de natuur ook weer lekker laten gaan waar het goed in is. Dus lekker laten staan dan drogen de bloementjes vanzelf uit. De zon en de wind zorgen er dan wel voor dat de zaden zich verspreiden en hetzelfde jaar nog of volgend jaar op deze plek kunnen ontkiemen. Dan heeft u het volgende seizoen nog zo’n mooie bloemenweide, hoe leuk is dat.
De maai mei niet maand is een actie van de Bijenstichting.
Alle voordelen op een rijtje van een bloemenweide
- Minder / makkelijk onderhoud
- Mooi en nooit hetzelfde
- Aantrekkelijk voor heel veel diersoorten
- Het is goedkoop
- Nectar en stuifmeel voor heel veel blije bijen
Het wordt gezien als slordig of zelfs als onkruid. Ga er eens een tijd bij stilstaan en kijk eens wat er allemaal op af komt. De schoonheid van de natuur heeft weinig nodig. Wij hebben de natuur te leen, kijk en geniet.