Nationale Bijentelling 2020

Nationale Bijentelling

Wellicht heeft u er al eens van gehoord; de Nationale Bijentelling. Ieder jaar organiseren NaturalisNatuur & MilieuIVN en LandschappenNL dit maatschappelijke project, om zoveel als mogelijk te weten te komen over de stand van de bijen in Nederland. Op dit moment gaat het nog steeds niet goed met de wilde bij en hiermee kunnen we deze nuttige diertjes helpen beschermen.

Nationale Bijentelling 2020 - Akkerhommel op Centaurea montana

Wat houdt de telling in?

Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom wordt iedereen in Nederland gevraagd om mee te doen aan dit onderzoek. Want in Nederland komen namelijk bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Naast gezelligheid in de tuin zijn bijen ook belangrijk voor bestuiving. 80% van alle eetbare gewassen en bijna 90% van wilde planten wordt bestoven door bijen en andere insecten. Ook wordt er aan de hand van de onderzoeksresultaten gekeken waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.

Bijen in uw tuin

Stel dat uw tuin nog niet zoveel bijen aantrekt, dan kan het zijn dat de juiste planten en bloemen ontbreken. Bijen zijn dol op bepaalde soorten, het liefste inheemse, natuurondersteunende beplanting. Ook een goed geplaatst bijenhotel in uw tuin zal ervoor zorgen dat bijen uw tuin graag gaan vinden.

Natuur ondersteunende planten

Weet u niet welke beplanting de juiste is? Of waar u überhaupt moet beginnen? Wij van Natuurlijk Tuinontwerp kunnen u hierbij helpen. In onze pakketten heeft u de mogelijkheid om het tuinontwerp uit te breiden met een beplantingsplan. Dit plan is speciaal voor u gecreëerd, aan de hand van uw wensen. Wij zorgen ervoor dat de juiste beplanting, om bijvoorbeeld bijen en andere insecten aan te trekken, in het plan worden verwerkt. Uiteraard moet er ook jaarrond wat te zien zijn, want u wilt natuurlijk wel genieten van al het moois in uw tuin en niet alleen in het bloeiseizoen. Meer informatie over onze ontwerppakketten en een beplantingsplan vindt u op onze website.

Onderzoek

Vorig jaar deden ruim 5000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij – ondanks de kou dat weekend – bijna 54.000 (!) bijen. Om alle trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten, moet er zo’n 5 jaar achter elkaar worden geteld.

Wilt u ook graag meedoen aan de Nationale bijentelling? Op 18 en 19 april wordt de telling gehouden. De link om uw telling door te geven vindt u hier. Heel veel succes!

Natuurlijk tuinontwerp

Kunt u het zich inbeelden, u stapt de woning uit en wordt omringd door uw eigen stukje natuur?

Vakantiegevoel tuin Natuurlijk Tuinontwerp