Natuurlijke tuin

Een natuurlijke tuin

Een tuin waar u thuis komt, waar beweging in zit, de fantasie prikkelt en die uitnodigt om naar buiten te gaan. Steeds meer mensen krijgen behoefte aan een natuurlijke tuin, een tuin waar groen en leven zijn gang mag gaan. Wij ontwerpen graag een natuurlijke tuin om in te ontspannen, maar waar u ook uw steentje bijdraagt ten opzichte van natuur en milieu. Hieronder leest u meer over een natuurlijke tuin en hoe een ontwerp hierbij past.

Natuurlijke tuin met gele lis en Silene

Ontwerpen van een natuurlijke tuin

Een natuurlijke tuin is op veel verschillende manieren te ontwerpen en soms al met kleine aanpassingen. Een stuk bestrating verwijderen en dit aanplanten met natuur-ondersteunende beplanting is al een kleine aanpassing waar de tuin gelijk een natuurlijke, groene uitstraling van krijgt. Uiteraard kunt u ook kiezen om de tuin rigoureuzer aan te pakken en volledig natuur-ondersteunend in te richten. Bij zo’n grote verandering kunt u alle elementen meenemen in het ontwerp, zoals het minimale oppervlakte aan bestrating en veel beplanting, waarbij het liefste de beplanting inheems en natuur-ondersteunend is.

Waterelement

Het toevoegen van een waterelement draagt al veel bij aan een natuurlijke tuin. Dieren zoals kikkers, vogels en insecten zullen zich snel laten zien bij deze bron van voeding. Een waterelement hoeft niet heel groot te zijn, een kleine waterbak of steen met fontein kan al behoorlijk wat leven aantrekken. Tevens zijn er diverse mogelijkheden, zoals een wadi, een waterval of zelfs een natuurlijke vijver. Wij kunnen tot in detail deze bron van leven in het ontwerp meenemen.

Materiaal

U kunt bij het kiezen van materialen rekening houden met de verschillende soorten. Hout wordt vaak chemisch behandeld (geïmpregneerd), voor een langere levensduur. Het nadeel hiervan is dat dit schadelijk kan zijn voor het milieu. Wilt u bijvoorbeeld een pergola met groene klimplanten? De keuze voor Douglas hout of Eikenhout is een duurzamere en milieuvriendelijkere keuze en zo geeft u ook iets terug aan de natuur. Mocht u graag een speelser effect creëren, dan kunt u kiezen voor Kastanje rondhout. Denk bij stenen aan gebakken materialen of halfverharding dat het regenwater makkelijker de grond in laat vloeien. Alle materialen die hier van oorsprong, lokaal of regionaal geproduceerd worden, hebben meestal een duurzamere stempel, dan producten uit het verre buitenland.

Niveauverschillen

Om de tuin een wat meer speels uiterlijk te geven, kunt u kiezen voor één of meerdere niveauverschillen in de tuin. Bomen en hoge struiken geven schaduw en beschutting op de warmere dagen van het jaar. Vogels gebruiken een hoogteverschil als uitkijkpost of maken er zelfs een nestje in. De natuur om ons heen heeft ook glooiingen en is zelden helemaal vlak. Deze verschillende niveaus trekken vaak ook weer andere dieren en insecten aan, wat zorgt voor een levendige en natuurlijke tuin.

Aan de slag

Bent u enthousiast geworden na het lezen en wilt u graag zien welke ontwerpmogelijkheden er voor u zijn? Wij maken met alle plezier een ontwerp om u te laten zien hoe uw tuin kan veranderen in een natuurlijke tuin. Op onze website kunt u veel informatie terugvinden, maar u kunt ook contact met ons opnemen. Wij ontwerpen graag een natuurlijke tuin voor u!

Natuurlijk tuinontwerp

Kunt u het zich inbeelden, u stapt de woning uit en wordt omringd door uw eigen stukje natuur?

Vakantiegevoel tuin Natuurlijk Tuinontwerp