Smulhaag voor vogels

Een smulhaag, ook wel vogel-bosschage of vogelhaag genoemd is een losse haag bestaande uit diverse inheemse struiken en of kleine bomen. Deze heesters hebben stuk voor stuk een grote natuurwaarde voor insecten en vogels. Zo bloeien de meeste rijkelijk en geven in de zomer en het najaar volop bessen. Naast dat ze vogels en insecten voedsel bieden is een schuilplaats ook een belangrijke functie van een vogelhaag. Zo is bijvoorbeeld de Crataegus monogyna dicht vertakt en heeft stekels. Dit biedt onder andere de mus, koolmees, merel, spreeuw en groenling een veilige haven. Roofvogels kunnen de kleine vogels moeilijk bereiken tussen takken.

Smulhaag - vogelhaag

De smulhaag, de plek voor tuindieren

Aanplanten haag

Het aanplanten van een smulhaag voor vogels is een ideale herfst of winterklus. De diverse natuurondersteunende heesters zijn dan in bos en/of wortelgoed te verkrijgen. De takken met wortels zien er niet zo fraai uit, maar laat het uiterlijk u niet weerhouden deze aan te schaffen. Staan namelijk de planten volop in blad, daarmee potgeteeld, is de aanschafprijs een stuk hoger, dan met wortelgoed. Het bosgoed is handzamer om te verwerken en met wat aandacht groeien deze uit tot prachtige waardevolle planten. In de herfst als de grond nog warm en vochtig is, wortelt het bosgoed makkelijk. Afhankelijk van de bodemgesteldheid kunt u deze verbeteren door compost door de bodem heen te frezen.

Natuurondersteunende heesters

Een mix van diverse waardevolle heesters is het meest effectief om een waar vogelparadijs te creëren. Elk soort in de haag heeft haar nuttige karakter eigenschappen. Zo bloeit de Prunus avium zeer vroeg in het groeiseizoen. De bijen doen zich tegoed aan het rijkelijke nectar dat deze kers geeft. De liguster bloeit daarentegen juist wat later en geeft in de herfst volop besjes. Zeker de merel doet zich te goed aan deze zwarte vruchten.

Soorten voor een goede vogelhaag

  • Ligustrum vulgare (Liguster)
  • Crataegus monogyna (Eénstijlige meidoorn)
  • Sorbus aucuparia (Wilde lijsterbes)
  • Prunus avium (Zoete kers)
  • Malus sylvestris (Wilde appel)
  • Viburnum opulus (Gelderse roos)
  • Cornus europaeus (Wilde kardinaalsmuts)
  • Sambucus nigra (Gewone vlier)
  • Corylus avellana (Gewone hazelaar)
  • Rhamnus frangula (Vuilboom, spork of sporkehout)
Smulhaag impressie heesters

Inheemse planten

Bij de aanschaf van de diverse natuurondersteunende heesters en kleine boompjes is het belangrijk dat u de inheemse soort of de meeste originele variant aanschaft. In de loop der jaren zijn veel planten hun waardevolle aspecten verloren omdat ze zijn doorgekweekt. Het uiterlijk was belangrijker, dan de waarde voor de natuur. Gelukkig zijn er steeds meer kwekers er van bewust dat een inheemse plant, die hier van origine uit de regio komt een belangrijk onderdeel vormt van het ecosysteem. Komt u uit Leiden, Haarlem of de Bollenstreek ga eens langs bij Festina Lente tuin in Katwijk of Coen van Dijk tuinplantencentrum in Nieuwveen. Zij hebben verstand van inheemse planten.

Natuurlijk tuinontwerp

Kunt u het zich inbeelden, u stapt de woning uit en wordt omringd door uw eigen stukje natuur?

Vakantiegevoel tuin Natuurlijk Tuinontwerp