Vlindervriendelijke tuin ontwerpen

De meeste mensen blijven even staan om te kijken; een vlinder. Zoveel soorten, kleuren en patronen maakt een vlinder altijd boeiend om te bewonderen. De kleine gevleugelde pareltjes zijn vaak een lust voor het oog en daardoor ook een graag geziene gast in de tuin.

Een vlindervriendelijke tuin vraagt niet meer of minder onderhoud dan een ‘gewone’ tuin. Met een aantal kleine aanpassingen in uw tuinontwerp kunt u al het verschil maken. Hieronder vindt u een aantal tips hoe u een vlindervriendelijke tuin kunt laten ontwerpen.

Atalanta vlinder op Erysimum

Beschutte plekjes

Vlinders en andere insecten zijn koudbloedig; warme beschutte plekjes zijn dus belangrijk. Lekker opwarmen uit de wind en in de zon kan bijvoorbeeld in de beschutting van een haag. Kies voor een inheemse, wilde heg (smulhaag) met meidoorn, vuilboom, wilde appel, kardinaalsmuts, wilde liguster of Spaanse aak.

Weg met de onderhoudsbeurt

In een vlindervriendelijke tuin ga je gespreid in het jaar aan de slag; ‘grote’ onderhoudsbeurten in het voor- en najaar zijn niet meer zo nodig. Ook jaarlijks bemesten is geen noodzaak, kijk welke planten het echt nodig hebben en geef deze wat extra voedsel. Zo is een vlindervriendelijk tuinontwerp dus geen tuin die aan veel onderhoud onderhevig is.

U kunt ook uitgebloeide planten (deels) laten staan. Ze vormen een overwinteringsplek voor veel insecten en voedsel voor vogels. Knip de afgestorven delen pas laat in het voorjaar weg, zodra de insecten uit hun winterrust zijn ontwaakt.

Dol op groen, kruiden en meer!

Vlinders en bijen zijn dol op bloeiende kruidenhoekjes met bijvoorbeeld rozemarijn, kattenkruid, lavendel, marjolein en tijm. Hier is dan namelijk veel nectar te vinden. Een kruidentuintje is dus een heel mooi element om in uw vlindervriendelijke tuinontwerp op te nemen!

Bent u niet zo dol op kruiden maar wel op groen, dan kunt u denken aan een klimop. Stiekem heeft deze groene klimmer een dubbelfunctie; klimop biedt namelijk nectar in het najaar aan veel vlinders, bijen en andere insecten. In de zomer doet de rups van het boomblauwtje zich tegoed aan het blad als voedsel.

Wilt u een vlindervriendelijk tuinontwerp maar wilt u wel het hele jaar iets te zien hebben? Denk dan eens aan een ontwerp waarin wintergroen een rol speelt. Naast nectarplanten biedt wintergroen ook beschutting voor insecten, vogels en egels.

Vlinders in de buik

Bent u na het lezen ‘verliefd’ geworden en voelt u fladderende vlinders in uw buik bij het idee van een vlindervriendelijk tuinontwerp? Laat u dan verder adviseren en wij kijken graag met u naar de mogelijkheden voor uw eigen vlindervriendelijk tuinontwerp op maat!

Natuurlijk tuinontwerp

Kunt u het zich inbeelden, u stapt de woning uit en wordt omringd door uw eigen stukje natuur?

Vakantiegevoel tuin Natuurlijk Tuinontwerp