Tuin regen en hitte bestendig te maken

Wat u kunt doen om de tuin regen en hitte bestendig te maken

U heeft het waarschijnlijk wel gemerkt, de laatste jaren zijn de zomers steeds heter geworden. Veel mensen vinden dit niet zo erg, genieten van het zonnetje is nooit verkeerd toch? Hoewel lekker warm weer prettig kan zijn in de zomer is het voor onze gezondheid niet altijd even goed. De temperaturen in versteende gebieden is een stuk hoger dan in een groene omgeving. Zeker voor kwetsbare mensen vormt de hitte een probleem. Niet alleen de warmte brengt overlast, ook de vele heftige regenbuien zorgen weer voor wateroverlast. Waar kan dat vele water nu heen? Wij zullen u in dit artikel enkele handige tips geven die van belang kunnen zijn bij het beschermen van uw tuin en eigen gezondheid.

Regen en hitte bestendig maken van de tuin

Zorg voor waterdoorlatende verharding en bodembedekkers

Het aanschaffen van waterdoorlatende (half) verharding is één van de beste dingen die u maar kunt doen voor het beschermen van de tuin. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om grind of split stroken aan te leggen in de tuin. Kosten niets, maar zijn super effectief voor het doorlaten van al dat regenwater. Bodem-bedekkende planten zijn het beste alternatief voor tegels. Het vele water tijdens een hoosbui kan de grond in zakken en met extreme droogte blijft de bodem vochtig in tegenstelling tot tegels.

Schaf een regenton aan

Het blijkt dat er nog altijd een hele hoop mensen zijn in ons land die niet voorzien zijn van een regenton. Dit is zonde, een regenton is namelijk super effectief voor het hergebruiken van regenwater. In de periodes waarin het zonnetje zeer sterk schijnt zal u zo altijd beschikken over regenwater voor het sproeien van de planten. Zo zullen de planten niet zo snel meer verwelken in de zon.

Zorg voor hoogteverschil

Voor de mensen die vaak te maken krijgen met plassen water in de tuin na een flinke regenbui kan het verstandig zijn om een hoogteverschil aan te brengen in de tuin. Dit maakt het mogelijk voor het water om naar beneden te stromen. Niet het goedkoopste klusje om te doen, echter is het wel een effectieve manier om het water goed weg te laten stromen. Mocht u dit willen realiseren dan kunnen wij altijd voor u een tuinontwerp opstellen. Ook door een boom in de tuin te planten zorgt u voor hoogteverschil. ‘Eén boom geeft net zo veel verkoeling als tien airco’s.

Leg een moestuintje aan

Een andere tip die wij iedereen mee kunnen geven is om een moestuintje aan te leggen. Dit is niet alleen een leuke manier om allerlei soorten groenten te telen, maar het is ook nog eens een uitstekende manier om de hitte in de tuin te doen verlagen. Dit komt door het feit dat de grond en de planten veel vocht opnemen.

Kies voor groene daken

Wanneer u echt uit wilt pakken kunt u ervoor kiezen om groene daken aan te laten leggen op uw woning, schuur of garage. Deze groene daken zorgen ervoor dat het water tijdelijk zal worden opgenomen. Door de hoge mate van isolatie en door de prachtige uitstraling is dit zeker een investering om te overwegen. Houdt er rekening mee dat dit geen goedkope keuze is, dit is dus een afweging die u zal moeten maken voor uzelf. Gemeentes bieden soms subsidie op groene daken.

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om uw tuin te beschermen tegen de extreme hitte en de vele regenbuien in de zomer. Neem contact met ons op voor meer advies of kies direct voor een van onze natuurlijke tuinontwerpen en u bent snel voorzien van een tuin die aan al deze eisen voldoet.

Verticaaltuinieren - Natuurlijk Tuinontwerp - horizontale groen
Doodhout element - Natuurlijk Tuinontwerp - houtblokken

Natuurlijk tuinontwerp

Kunt u het zich inbeelden, u stapt de woning uit en wordt omringd door uw eigen stukje natuur?

Vakantiegevoel tuin Natuurlijk Tuinontwerp